Home » geen categorie » Kruidentuin tips

Kruidentuin tips

Kies plantjes die voor de kruidentuin gekweekt zijn en niet voor de vensterbank.
Kruiden in pot uit de supermarkt zijn vaak zo dicht op elkaar gekweekt dat er al snel schimmels ontstaan en de frisse plantjes weg beginnen te kwijnen. Kruidenplantjes die niet uit de kas komen zien er op het eerste gezicht minder goed uit, maar in de kruidentuin halen ze hun ‘achterstand’ snel in.

Over het algemeen kun je de regel aanhouden dat ‘zachte’ kruiden met flexibele stelen niet winterhard zijn.
Kruiden die verhouten, zoals rozemarijn, tijm en lavendel, overleven een niet al te strenge winter wel, al zullen ze een plekje in de koude bak waarderen.

De zachte kruiden kun je voor vers gebruik in de winter in een pot op de vensterbank zetten.
Laat de plant dan wel rustig aan de hogere binnentemperatuur wennen. Je kunt de zachte kruiden ook drogen, invriezen of bijvoorbeeld in olie inmaken.

Ook bij planten die er na verloop van tijd minder mooi uitzien, biedt snoeien uitkomst. Bij zachte kruiden kun je meestal zonder problemen flink terugknippen. Ze lopen vanzelf weer uit met frisgroen blad. Bij kruiden die verhouten knip je wel met mate: laat voldoende blad aan de plant zitten, zodat deze zich weer snel kan herstellen.

De kruiden uit onze kruidentuintjes zijn vers het meest smakelijk. Iedere vorm van inmaken, drogen of andere verwerking leidt tot smaakverlies. Omdat de zachte kruiden alleen tijdens de zomermaanden vers te oogsten zijn, is verwerken een manier om ook in de wintermaanden van hun aroma te genieten.

Leuk zelfmaakidee! Oogst de kruiden, spoel ze schoon en vul er de vakjes van het ijsblokjesbakje mee. Water erbij en je hebt een voorraad kruidenblokjes voor soepen en sauzen.

Kruiden kan je ook heel goed combineren in de border of moestuin. Sommige kruiden zijn hun groente-, fruit- en bloemencollega’s tot grote hulp. Zo helpt basilicum tegen vliegende insecten en meeldauw. Citroenkruid weert koolwitjes van kool, dille bevordert het kiemen van wortel, rode biet en kool en houdt schadelijke insecten op een afstand. Knoflook houdt rozen gezonder.

Zet de kruiden in losse potten f in een speciale kruidenbak. Wij kunnen die kruidenbak op ieder gewenst formaat en hoogte voor je maken.