Home » Nieuws » Tuintips december

Tuintips december

December is een rustige maand in de tuin. Alles is gericht op het binnen gezellig maken voor de feestdagen. Maar op mooie dagen wanneer je echt even naar buiten wilt, zijn er genoeg kleine klusjes te doen. 

Help de vogels, strooi wat kruimels en fruit in uw tuin en hang leuk vogelvoer op of maak het zelf.

Vergeet niet je tuinslang leeg te laten lopen, zorg dat hij droog is en berg hem binnen op.

Beschermen van tuinplanten
Niet elke plant is goed weerbaar tegen de vrieskou. Voor het aanbreken van de winter moet je ervoor zorgen dat de grond in borders, onder hagen en tussen groenblijvende struiken is bedekt met een dikke laag blad. Veel planten en struiken komen daarmee beter de winter door. 

 • Mediterrane en exotische planten zijn zeer vorstgevoelige planten en overwinteren dan ook het beste door ze binnen in een schuur, garage of andere onverwarmde kamer te plaatsen.
 • Potplanten kun je het beste dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda.
 • Je kunt de planten ook beschermen door ze te isoleren met stro, een jute zak of vliesdoek.
 • Planten hoger dan 45 centimeter zijn kwetsbaarder dan andere planten als door de wind de wortels van de plant speling krijgen. Druk de aarde daarom goed aan en steun de planten eventueel met bamboestokken.
 • Rozen op stam zijn niet winterhard, dus pak ze goed in. Bij vorst die gepaard gaat met een schrale oostenwind, kunnen de stam en takken afsterven als gevolg van uitdroging.
 • Bescherm bloempotten tegen vorst door aan de binnenkant noppenfolie tegen de randen te leggen. Zo heeft bevriezend water in de pot voldoende plek om uit te zetten.
 • Bescherm pas aangeplante groenblijvende planten met een mulchlaag. Omdat de planten nog niet goed zijn geworteld, kunnen ze bij hevige vorst geen water opnemen. In combinatie met een uitdrogende wind kunnen de planten dan bevriezen en zo sterven. Geef de pas geplante groene planten geregeld water.
 • Als je opgepotte keukenkruiden zoals munt en peterselie in huis laat overwinteren, kun je er ook in de koude wintermaanden van oogsten.
 • Basilicum moet op de vensterbank overwinteren, want bij temperaturen onder de +7 graden kwijnt deze plant weg.

Het gazon in december
Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie. Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Vijveronderhoud in december

 • Wanneer je nog geen luchtpomp hebt aangebracht, is het aan te raden om dit alsnog te doen. Luchtbellen en waterbeweging beïnvloeden de kwaliteit van het water. In deze moeilijke vijvermaanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.
 • Heb je een ondiepe vijver? Overweeg dan om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren, zeker als je vijver minder dan 30 cm diep is. Zo voorkom je vorstschade aan planten.
 • Haal bij sneeuwval de neerslag van het ijs. Zo valt er voldoende licht in het water.